
سرطان رحم را بشناسید/ نشانه های سرطان رحم برای تشخیص به موقع
سرطان رحم با برخی از نشانهها بروز میکند. اگرچه بروز این علایم به طور قطع نشان دهنده ابتلا به این سرطان نیست، اما شناسایی و پیگیری آنها از اهمیت خاصی برخوردار است.
برای پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم، بهترین راهکار این است که یکسری آزمایشها و معاینات سالانه توسط پزشک انجام شود. در ادامه مطلب دکتر آزیتا صفارزاده کرمانی، متخصص زنان و زایمان، فوقتخصص نازایی و لاپاراسکوپی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نشانههای احتمالی ابتلا به این سرطان را بازگو کرده است.
-
خونریزی غیرطبیعی یا لکهبینی
اگر دچار خونریزی غیرطبیعی یا لکهبینی هستید این مساله را پزشکتان در میان بگذارید تا علت آن را بررسی کند. در دوران یائسگی، مشاهده هرگونه خونریزی یا لکهبینی غیر طبیعی بوده و باید علت آن سریعا توسط پزشک مشخص شود.
تقریبا ۸۵ درصد افراد مبتلا به سرطان رحم، دچار خونریزی نامنظم در بین دوره ماهیانه یا خونریزی بعد از دوران یائسگی هستند. اگرچه در موارد غیر سرطانی بیشتر این علائم ایجاد میشود، اما ارزیابی پزشکی هرگونه خونریزی نامنظمی، بسیار مهم دارد.
-
ترشحات واژن
معمولا از دلایل ترشحات واژن میتواند عفونت یا وضعیتهای خوشخیم دیگر باشد اما بروز این ترشحات میتواند نشانهای از سرطان رحم هم باشد.
-
احساس درد در ناحیه لگن
با احساس درد لگن یا درد توده توموری حتما باید به یک متخصص مراجعه شود. عدهای از زنان مبتلا به سرطان رحم از درد لگن گلهمند بودهاند.
-
تکرر و سوزش ادرار
یکی از دلایل انسداد کلیه میتواند سرطان رحم باشد. بروز این عارضه باعث احساس سوزش و ناراحتی و تکرر ادرار میشود.
-
احساس درد هنگام مقاربت جنسی
اگر هنگام رابطه جنسی دچار احساس درد و ناراحتی هستید این مساله میتواند به خاطر عفونت باشد. این عفونتها میتواند منجر به سرطان رحم شود. علاوه بر این، هرگونه خونریزی در هنگام رابطه جنسی یا بعد از آن هم نشانهای از سرطان رحم است.
فراموش نکنید که مهمترین مساله در جلوگیری از بروز سرطان رحم، انجام آزمایشها و معاینات سالانه منظم توسط پزشک است.
اگر سرطان رحم پیشرفت کند، نشانههایی مثل احساس درد در قسمت پشت بدن و پاها، از دست دادن اشتها، خستگی و حالت تهوع بروز میکند.
خانم های میانسال مراقب باشند
افرادی که اصلا تابه حال باردار نشده اند ۲ تا ۳ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم هستند. زنانی که در سنین بالاتر یائسه می شوند مثلا اگر سن خانمی در زمان یائسگی بالای ۵۲ باشد ۴/۲ برابر احتمال ابتلا به سرطان رحم آن ها بیشتر از خانم هایی است که قبل از ۴۹ سالگی یائسه شده اند. اضافه وزن نیز یکی از عوامل خطرناک برای ابتلا به سرطان رحم است. علاوه براین دیابت قندی خطر ابتلا به این نوع سرطان را بین ۳/۱ تا ۸/۲ درصد افزایش می دهد. مصرف استروژن بدون پروژسترون در دوره یائسگی خطر ابتلا به سرطان رحم را ۴ تا ۸ برابر می کند. ضخیم شدن بیش از حد لایه داخلی رحم که «ایزومتر» نام دارد، هایپربلادی آندرومتر می گویند که این ناراحتی نیز در اثر مصرف استروژن بدون پروژسترون رخ می دهد و خود می تواند یکی از عوامل تهدیدکننده برای سرطان رحم باشد. عامل خطر آخر یک مجموعه ای بیماری است که شامل سرطان های روده بزرگ نیز می شود که اگر شخصی این بیماری را در ژن خود به همراه داشته باشد، احتمال ابتلا به سرطان رحم ۴۰ تا ۶۰ درصد در او افزایش می یابد.
● چه زمانی پاپ اسمیر انجام بدهید؟
هر زنی اولین تست پاپ اسمیر را باید بعد از ۲۱سالگی یا اگر زودتر از این سن ازدواج کرد ۳سال بعد از ازدواج انجام دهد. بعد از این مرحله خانم ها باید هر سال یک بار این تست را انجام دهند و بعد از ۳۰سالگی در صورتی که ۳ تست متوالی طبیعی باشد هر ۲ تا ۳ سال یک بار باید این تست انجام شود. با توجه به این که احتمال ابتلا به سرطان سرویکس در سن های بالا کم است معمولا بعد از ۷۰ سالگی دیگر نیازی به غربالگری نیست اما این به شرطی است که در ۱۰ سال گذشته آن فرد ۳ تست غربالگری اش منفی باشد.
● پله اول درمان
وقتی سرطان دهانه رحم در خانمی تشخیص داده شد در مرحله درمان ممکن است در آوردن رحم، دهانه رحم و تخمدان ها به شکل مراحل اولیه صورت گیرد و از طرفی نیز این احتمال وجود دارد که برای درمان تنها به جراحی های کوچک نیاز باشد و در آوردن رحم و شیمی درمانی نیز انجام نشود. در اینجا به اهمیت تست پاپ اسمیر پی می بریم چون اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود می توان با درمان های ساده این بیماری را ریشه کن کرد اما در صورت پیشرفته شدن بیماری باید جراحی و پرتودرمانی صورت بگیرد.